Blog Layout

Hoe ga je om met de angst(en) van je hond?

271493_hondenspelen.be • dec. 31, 2022

Hoe kan jij je hond hierin ondersteunen?


 

Het kan best een domper voor jou zijn als je een angstige hond hebt, het kan jullie plezier samen serieus beperken.

Je hond kan angst hebben voor allerlei dingen, met meestal als stip op één een andere hond. Maar je hond kan ook angstig zijn voor andere mensen, voor de dierenarts, om mee te rijden met de auto, enz …


Voor welke dingen (omstandigheden) kan jouw hond angstig zijn?

Een hond is altijd wel angstig voor iets, en sommige honden zijn daar al gevoeliger voor dan andere. Je hond kan ook angstgevoelens van zijn ouders en voorouders meedragen, dan is het normaal dat hij onder bepaalde omstandigheden angstig kan zijn. Traumatische ervaringen in het verleden kunnen ook een oorzaak zijn van angst.

  • Andere honden: meestal is deze angst het gevolg van een traumatische ervaring. Je pup te snel willen socialiseren met andere honden is geen goed idee. Je kan je pup hierdoor in moeilijke of onveilige omstandigheden brengen, en wanneer je pup hevig schrikt of gebeten wordt door een andere hond, kan dit ervoor zorgen dat je hond angstig is voor andere honden.
  • De auto: tijdens de eerste autorit kan je pup negatieve emoties ervaren, waardoor zijn angst kan getriggerd worden om later nog met de auto mee te rijden. Een voorbeeld: je moet ineens bruusk remmen, en je pup schrikt, valt en doet zich pijn.
  • De dierenarts: we staan er vaak niet bij stil dat kammen en borstelen onaangenaam kan aangevoeld worden door je hond. Daardoor kan hij zich angstig gedragen. Als naar die signalen niet wordt geluisterd, kan je hond angst krijgen voor andere verzorgingshandelingen, zoals bij de dierenarts of de trimmer.
  • Andere mensen: dit is een typische angst die door de ouders en voorouders van je hond werd overgedragen. Als de ouders van je hond niet gesocialiseerd werden met mensen, kan het zijn dat je hond ook angst voor mensen kan ontwikkelen. Denk aan buitenlandse honden die meestal op straat leven, en waarvan de pups naar ons land worden gebracht.
  • Verlatingsangst: wanneer een pup te vroeg uit zijn nest wordt gehaald of wanneer hondeneigenaren hun pup te vroeg alleen thuis achterlaten, kan er verlatingsangst ontstaan.
  • Geluiden: harde geluiden (bv vuurwerk) kondigen per definitie gevaar aan. Als je hond daar gevoelig voor is, kan deze angst voor geluiden gemakkelijk getriggerd worden. Jachthonden, herdershonden en waakhonden, die traditioneel gebruikt werden om een taak te vervullen, zijn hier gevoeliger voor.


Hoe kan je je hond hierin ondersteunen?

Een angstige hond vertoont stress signalen, tracht deze signalen te herkennen, zodat je je hond op de juiste manier kan helpen en voorkomen dat de angst toeneemt.

Er is niets mis met stress, een beetje onzekerheid of lichte angst is geen probleem. Ondersteun je hond op die momenten op de juiste manier, zodat hij vertrouwen kan ontwikkelen en zijn angst kan verminderen.

Belangrijk hierin is dat jij als hondeneigenaar weet welke situaties voor je hond oké zijn en welke te moeilijk zijn, zodat je deze moeilijke omstandigheden kan vermijden.

  • Wees aanwezig voor je hond: geef met je lichaamstaal aan dat je zelf niet angstig bent, dat je het oké vindt dat hij angstig is, dat je hem zal helpen als hij het nodig heeft.
  • Wanneer merk je dat je hond je steun nodig heeft? Als hij bij je komt en zich tegen je aandrukt of tegen je opspringt. Maar als je merkt dat je hond echt in paniek is, moet je natuurlijk niet wachten om te helpen tot hij om steun vraagt. Je dient dan onmiddellijk in te grijpen.
  • Hoe herken je paniek bij je hond? Wanneer je hond wil wegvluchten, luid piept en doelloos gedrag vertoont.
  • Belangrijk bij een angstige hond is dat je hem nooit forceert. Sommige hondeneigenaren willen hun hond bewust blootstellen aan die situaties die voor hem veel te moeilijk zijn. De kans bestaat dan dat je hond het vertrouwen in jou verliest, en daardoor de angst ook zal toenemen.
  • Laat je hond geleidelijk aan wennen aan die moeilijke situaties, en geef hem controle over de situatie. Wanneer je hond weet dat hij zichzelf in veiligheid kan brengen door bijvoorbeeld afstand te houden, zal dit hem zelfvertrouwen geven. Hij zal vervolgens nieuwsgierig worden en zelf op onderzoek gaan.
  • Laat je door een hondengedragsbegeleider helpen om jouw angstige hond op een juiste manier te begeleiden.
  • Leid je hond niet af met snoepjes of speeltjes wanneer hij angstig is, het zal enkel zijn angstgevoelens onderdrukken, waardoor het lijkt dat je hond minder angstig is. Let daarvoor op! Je hond zal nog steeds even angstig zijn omdat de angstgevoelens worden onderdrukt door andere gevoelens (het spelen of een snoepje eten).


Inspiratiebron: De connectiemethode® van Geert De Bolster

 

Wil je meer weten over de taal van de hond? Volg de cursus bij Hond&Spelen.  https://www.hondenspelen.be/Hondenleren 

 


door 271493_hondenspelen.be 03 mrt., 2024
In het hoofd van je huisdier
door 271493_hondenspelen.be 03 mrt., 2024
Ontspannen wandelen met je hond
door 271493_hondenspelen.be 20 jun., 2023
De zorg voor Mirko is in een nieuwe fase beland.
Share by: