Laat het los, laat het gewoon los!

Ideeën over “hoe het hoort”… Overtuigingen over “hoe een hond hoort te zijn”… Regels over “hoe je je hond moet opvoeden en begeleiden”… Verplichtingen over aan welke kant je hond moet lopen aan de lijn. Regels die het baasje opgelegd krijgt door anderen over waar de hond zich allemaal aan moet houden… Pffff, ik zou er knettergek van worden.

Lieve hondeneigenaar; gun jezelf eens wat ruimte en lucht. Geef je hond ruimte en lucht. Kijk eens naar jullie samen als individuen. Jij en je viervoeter.. waar worden jullie gelukkig van? Wat geeft jullie nou die heerlijke ontspanning en rust? Wat wil JIJ?! Wat wil jouw hond? Wat voelt voor jullie allebei goed? Luister eens naar jezelf en naar je hond. Luister naar je eigen gevoel, in plaats van de tientallen meningen van andere mensen.

Faye ligt hier heerlijk op de bank bij me. Genieten vinden we dat! Als we door de achterdeur vertrekken dan staat ze dolblij te springen van vrolijkheid, wat op mijn gezicht een hele grote glimlach tovert. Of ze nu links, rechts, voor of achter me wandelt.. lekker belangrijk. Als ik haar naam zeg, dan kijkt ze me met dat blije bekkie aan en voel ik me intens gelukkig.Trekt ze een keertje aan de lijn? Nou en… Ik trek ook wel eens aan de lijn. Natuurlijk staat veiligheid voorop. We zijn niet alleen op de wereld. Dus rekening houden met andere mensen en de veiligheid van je hond goed in de gaten houden? Uiteraard, dat spreekt voor zich. En trekt je hond je schouder bijna uit de kom of speelt er ander gedrag dat echt wel een probleem is? Natuurlijk zal je daar wel mee aan de slag moeten gaan. Maar dat is niet waar dit stuk over gaat.

Merk jij dat je veel te vaak een strijd hebt met je hond, bedenk je dan eens waarom dat is. Heb jij veel regeltjes waarvan jij vindt dat je hond zich er maar aan moet houden? Of waar jij je aan moet houden? Heb jij het idee dat je op een bepaalde manier met je hond om moet gaan, omdat hij anders een loopje met je neemt? Moet de hond gaan zitten, voordat hij zijn eten krijgt? Moet de hond bij iedere stoeprand gaan zitten, voordat jullie oversteken? Hoeft niks mis mee te zijn.

Maar vraag jezelf eens af.. is dat nu echt allemaal nodig? la Als ik een straat oversteek, dan vraag ik Faye even te wachten maar of zij nu staat, zit, ligt of een handstand doet.. ik vind het allemaal prima. Het gaat erom dat ze even wacht en dat we veilig over kunnen steken. Meer druk hoeft er van mij niet op.

Hoe werkt dit bij jou? Heb jij misschien hele ideeën ontwikkeld over hoe een hond begeleid moet worden (gelezen op internet, gehoord van de buurman, vertelt door die ene persoon uit het park ‘met heel veel verstand van honden’). Wil jij voldoen aan een bepaalde standaard? Of anders gezegd… denk jij dat je MOET voldoen aan een bepaalde standaard? 

Laat.. het.. los! Laat het echt los! Laat het los en kijk nu eens waar jullie gelukkig van worden. Waar worden jullie als duo nou echt blij van? Wat doen jullie graag? Wanneer ervaar jij een echte verbinding met je hond? Hoe zou jij het liefste met je hond om willen gaan? Verban die belemmerende gedachten over hoe het zou moeten zijn uit je hoofd en doe waar JULLIE gelukkig en blij van worden.Weg met al die meningen, oordelen en ‘deskundige’ adviezen van anderen. Jij bent de expert als het om jouw hond gaat en als jij er, net als ik, voor kiest om liefdevol, zacht en bomvol vertrouwen met hem samen te gaan leven.. met volop hilarische momenten en heerlijke contact momenten.. volop genegenheid en heerlijk vrij.. ga dan doen wat je hart en je gevoel je ingeven. Vertrouw op jezelf en je hond.

En natuurlijk is er niets mis mee om te leren en je te verdiepen in het wezen hond en hondengedrag en alles wat daarbij komt kijken. Maar blijf je eigen koers varen en volg je eigen gevoel.Let maar eens op wat voor moois dit voor jouw band met je viervoeter gaat doen.

— tekst van Nina Tilbeurgh —

Lid worden van de speel-o-theek

een afspraak maken voor een workshop Snuffeltijd voor je hond

een afspraak maken voor een privé consult met je hond of een traject

gratis E-book Puppytips aanvragen

Me inschrijven voor de nieuwsbrief