INHOUD

• Opening hondenspeciaalzaak

• Hersenwerk voor Honden

• Waarom corrigeren niet werkt

• Speel-o-theek – workshops

• NIEUW! Nu ook natuurlijke hondenvoeding bij H&S

• contactgegevens

OPENING HONDENSPECIAALZAAK!

Het is bijna zover! Op 17 Juli open ik mijn winkeltje in Wilrijk!

Hondenwinkel Hond&Spelen staat voor een zorgvuldig samengesteld assortiment natuurlijke hondenvoeding, – snacks, hondendenkspellen en speelgoed. Samen met u zoek ik naar de beste oplossing, of het nu gaat over de gepaste voeding of een uitdagende puzzel of speeltje!

Daarnaast geef ik individuele workshops Hersenwerk voor Honden en Hondendenksport.

Ervaart u een probleem met het gedrag van uw hond? Als hondengedragstherapeut kan ik u hierbij helpen.

Waar? Shoppingcenter De Kern 1ste verdiep  – Wilrijk

Openingsuren : Maandag gesloten  – Di : 8u30 tot 12u00  – Woe + Do : 10u00 tot 12u30 – 14u00 tot 17u00  – Vr : 8u30 tot 12u00 – Za : 10u00 tot 17u00

HERSENWERK VOOR HONDEN

Wat is Hersenwerk? Hersenwerk is zoeken naar iets leuks in verschillende soorten materialen Waarom zou je Hersenwerk aanbieden aan je hond? Hoe zoekt je hond? Waarmee kan je Hersenwerken? Vrijwel alle honden zijn gefokt met een doel. Ze werden gefokt om mee te gaan op jacht met verschillende taken, te waken, ongedierte te bestrijden et cetera. De hond van nu is vooral een gezelschapsdier. Met zijn vaardigheden wordt nauwelijks iets gedaan, terwijl een hond juist graag samenwerkt. Hersenwerk is een geweldig alternatief om de vaardigheden van je hond te benutten èn om lekker samen te werken! Het idee is dat de hond, geconcentreerd en op zijn eigen manier het lekkers of leuks gaat zoeken. Dit doet hij door zijn neus te gebruiken. Met zijn neus traceert hij zijn beloning. En dan gaat hij ontdekken en nadenken over hóe hij het lekkers of leuks kan bemachtigen. De manier waarop een hond zoekt is persoonlijk. Sommige honden gebruiken uitsluitend hun neus om te snuffelen en te duwen of te schuiven. Er zijn honden die hun neus en hun poten gebruiken om materiaal weg te schuiven. Ook zijn er honden die hun bek gebruiken, zij tillen materiaal op met hun tanden. En er zijn multi-taskers, die gebruiken naast hun neus zowel hun poten en tanden. Het materiaal wat je kunt gebruiken? Alles! Denk aan: huishoudelijke spullen, afvalmateriaal, kinderspeelgoed, objecten binnen en buitenshuis, speciaal gefabriceerde hondendenksportpuzzels, maar ook lapjes, handdoeken en kranten. Eigenlijk kun je stellen dat alles wel een puzzel kan zijn!Hersenwerk is vooral FUN, maar het doet zoveel meer met je hond. Met jou. En metjullie samen!

WAAROM CORRIGEREN NIET WERKT (OP LANGE TERMIJN)

Wat zijn de risico’s als je je hond corrigeert?

Allereerst is gedrag slechts een gevolg van iets wat er binnenin jouw hond gebeurt. Het is een uiting van een dieper liggende oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is angst. Ook als jij een hond hebt die al blaffend en grommend door de straten heen dendert, grote kans dat er echt angst onder zit. Het is zijn overlevingsstrategie geworden. Door dit niet te herkennen en je hond dus te gaan corrigeren doe je aan symptoombestrijding. Maar van binnen verandert er helemaal niets. Jouw hond blijft zich van binnen zo onveilig en bedreigd voelen. Je lost er uiteindelijk dus niets mee op. En als jij, net als ik, wil dat jouw hond lekker in zijn vel zit en zich fijn en veilig gaat voelen dan moge duidelijk zijn dat dit niet de manier is om dat doel te bereiken.

Dan komt er nog een stukje associatie om de hoek kijken. Op het moment dat jouw hond ergens tegen blaft of op wat voor manier dan ook een stress reactie geeft, dan is hij dus met zijn aandacht bij de betreffende prikkel. De focus ligt vol op die bedreiging. Als jij jouw hond op dat moment gaat corrigeren, dan is de kans heel groot dat hij de correctie linkt aan de prikkel waar hij op dat moment mee bezig is. Oftewel; die prikkel wordt alleen maar nog akeliger in de beleving van jouw hond. Het was al heel spannend en nu gebeuren er ook nog eens allerlei onaangename dingen als hij die prikkel ziet. Dus wat gebeurt er? In plaats van dat je hond gaat ervaren en leren dat het oké en veilig is, krijgt hij een nóg negatievere associatie bij het zien van de prikkel. Als het stress niveau van een hond te hoog is, dan kan hij niet meer leren. Er volgt als het ware een blokkade in de hersenen. Hij staat in de overlevingsstand.

Daarom is het ook zo belangrijk bij het werken aan probleemgevend gedrag, dat eerst die stress omlaag gaat. Pas dan staat een hond open voor nieuwe leerervaringen. Door je hond te corrigeren gaat die stress echt niet omlaag. Precies het tegenovergestelde gebeurt. De situatie wordt alleen maar nog stressvoller. Iets leren is er op dat moment dus niet bij en het gaat van kwaad tot erger.

Tenslotte kun je er je handen voor in het vuur steken dat het vertrouwen van de hond in jou als zijn begeleider een flinke deuk oploopt. Jullie band raakt beschadigd. Als baas hoor je de veilige haven van je hond te zijn. Door hem te corrigeren en te intimideren gaat zijn vertrouwen in jou in rap tempo naar beneden. Jij bent immers degene die hem die nare correcties toedient. En de basis voor een fijne relatie met je hond (en de basis om te kunnen werken aan problemen) is toch echt wederzijds vertrouwen en een gevoel van veiligheid. Daarnaast loop je ook nog eens kans op omgerichte agressie. Dat wil zeggen dat de hond als antwoord op jouw correctie zijn agressie af kan reageren op jou. Straf versterkt agressie namelijk. Hoeveel praktijk verhalen er niet zijn over een hond die met een slipketting gecorrigeerd wordt en vervolgens in het bovenbeen van de eigenaar hangt…

Wil jij graag leren hoe je het anders kan doen? Dan ben je van harte welkom bij me.

Neem vrijblijvend contact op met Hond&Spelen voor meer informatie.

(Bron : Nina van Tilbeurgh – Hondengedragscoach)

SPEEL-O-THEEK

WAAROM EEN SPEEL-O-THEEK?

Er worden tegenwoordig heel veel puzzels aangeboden, waarmee je hond ongelooflijk veel plezier zou mee kunnen beleven. Maar hoe weet je als baasje wat je hond nu leuk vindt of niet? Wat als je hond met een aangekochte puzzel niet kan of wil spelen? Puzzels moet je stap voor stap doorlopen en daarmee opbouwen. De oplossing is niet altijd voor de hand liggend en vraagt concentratie en aandacht van de hond.

EEN PUZZEL HUREN

Door het huren van een puzzel heb je de mogelijkheid om dit samen met je hond in eigen tempo te ontdekken : wat vindt hij leuk, en met welk spelletje heeft hij het wat moeilijker?

BEGELEIDER HERSENWERK VOOR HONDEN/HONDENDENKSPORT

Als Begeleider Hersenwerk voor honden en Hondendenksport kan ik je daarmee helpen. Weet je niet goed welke puzzel geschikt is voor jouw hond? Stuur me een mailtje met je vraag en ik zal je met raad en daad bijstaan! Of je kan een workshop Hersenwerk voor Honden of Hondendenksport (met vaste puzzels) reserveren!

WORKSHOPS – TARIEVEN

Je kan een workshop Hersenwerk voor Honden /Hondendenksport reserveren via het contactformulier op de website of in de winkel

Introductieworkshop : 45,00 euro/uur Vervolgworkshops : 35,00 euro/uur

NIEUW! Nu ook natuurlijke hondenvoeding bij H&S!

CELTIC CONNECTION : DIERENVOEDING GEMAAKT VOOR MENSEN DIE VAN DIEREN HOUDEN

Droogvoer voor honden Eiwitbronnen van slechte kwaliteit, granen en gluten beroven huisdieren van hun gezondheid, welzijn en geluk. Honden zijn ook gezinsleden, dus is het belangrijk dat ze de best mogelijke natuurlijke voeding krijgen om er zeker van te zijn dat ze gelukkig zijn en zich comfortabel kunnen voelen tot op vergevorderde leeftijd. De recepten van Celtic Connection hondenvoer beginnen met vers bereide, ethisch gekweekte vis of gevogelte. De unieke mix van fruit, groenten en botanische kruiden helpen de natuurlijke gezondheid te herstellen en te behouden, terwijl glucosamine, chondroïtine en MSM de gewrichten in goede conditie te houden en de organen op hun best te laten functioneren voor een lang, actief en gelukkig leven. De recepten van Celtic Connection worden in kleine partijen geproduceerd zodat de voeding die u uw huisdier geeft altijd vers is.

PRINS PETFOODS

Meer dan voeding Consumenten gaan steeds bewuster om met wat ze zelf eten en wat ze hun huisdieren te eten geven. Bij Prins denken ze daarom eerst voordat ze doen. Iets kan marketingtechnisch geweldig klinken, maar is het ook echt nodig in het belang van het welzijn van het dier? Zij maken bewuste keuzes en zetten voor de toekomst vooral in op gezondheid. Op voedingen die overgewicht kunnen helpen bestrijden, op menu’s die met behulp van de nieuwte technieken optimaal op het individu zijn af te stellen en op samen bewegen met je dier. Prins is een way of life. Vandaar de slogan : Prins. Meer dan voeding.

 

 

Lid worden van de speel-o-theek

een afspraak maken voor een workshop Hersenwerk/Hondendenksport”

een afspraak maken voor een privé consult met je hond

Me inschrijven voor de nieuwsbrief