De Snuffelmat is ontstaan in Nederland. Enthousiaste hondenbezitters die hun honden graag aan het denken zetten kwamen op het idee om repen stof te gebruiken om de brokjes in te verstoppen. Om het veilig te houden en te voorkomen dat de repen stof vervolgens over de hele ruimte verspreid kwam te liggen is men op het idee gekomen om ze te knopen in een rubber mat.

Feitelijk is het dan ook niets meer of minder dan een berg strookjes stof. Tussen de stroken kan van alles aan lekkers verstopt worden. Het is de bedoeling dat uw hond leert te snuffelen, hij moet echt zoeken met zijn neus. Dit vraagt concentratie en is voor uw hond behoorlijk vermoeiend. Als u de mat goed aanleert kunt het elke keer wat moeilijker maken.

Waar wordt een snuffelmat voor gebruikt?

De snuffelmat is goed te gebruiken als hersenwerk. Zeker op dagen dat u niet actief met uw hond bezig kunt zijn biedt de snuffelmat een goede uitdaging. Gewoon binnenshuis. Ideaal voor honden die dagelijks toch de nodige (mentale) uitdaging nodig hebben.

Schrokt uw hond heel erg? Eenmaal goed aangeleerd kunt u een complete maaltijd brokjes tot wel 400 gram in de snuffelmat verstoppen. Hierdoor is uw hond niet slechts 1 minuut bezig met zijn eten maar kost het hem zeker een kwartier om alles te vinden en op te eten. Voor uw hond is dit natuurlijk veel leuker. Uw hond is na het eten moe en voldaan.

Moet uw hond revalideren? Heeft hij benchrust? Ook daarvoor is de snuffelmat ideaal. Uw hond hoeft niet veel te bewegen bij het snuffelen, liever niet zelfs. Indien nodig kunt u het lekkers zo verstoppen dat uw hond het liggend kan vinden. De snuffelmat kan perfect op de behoeftes en mogelijkheden van uw hond worden aangepast.

Uiteraard werkt dit ook voor oude honden of honden die door medische problemen zoals artrose niet meer zo mobiel zijn.

Honden die zich niet kunnen concentreren hebben ook veel baat bij een snuffelmat. Om alle koekjes te kunnen vinden moet uw hond zich wel concentreren. Hij moet snuffelen en zo geconcentreerd de snuffelmat doorzoeken. Hierdoor kan uw hond leren te focussen op zijn taak. Zeker bij pubers die soms echt niet lekker in hun vel zitten en met van alles tegelijk bezig lijken te zijn is dit een uitkomst. Uw hond leert door de snuffelmat zich te focussen en zal daardoor ook bij andere taken zich beter kunnen concentreren.

Het aanleren van een snuffelmat.

Net als andere hersenwerkspelletjes, dient de snuffelmat ook stap per stap opgebouwd te worden.

Zo vermijd je frustratie bij je hond omdat hij het niet begrijpt.

Stap 1 Biedt eerst de snuffelmat aan zonder snoepjes, zodat je hond ermee kan kennismaken.

Stap 2 Leg een paar snoepjes of brokjes bovenop de mat zonder ze te verstoppen. Help je hond indien nodig.

Stap 3 Bouw langzaam op door de snoepjes of brokjes steeds dieper in de mat te verstoppen, maar ook in de bovenste lagen, zodat je hond al direct succes heeft.

Observeer je hond, zodat je weet wanneer het te moeilijk wordt. Indien nodig, zet een stapje terug.

Hou de mat leuk en interessant door hem na gebruik altijd weer op te bergen.

De mat mag in de wasmachine gewassen worden op 30 graden, bij voorkeur in een hoeslaken of katoenen zak. 
Gebruik van de droger wordt afgeraden, het is beter voor de snuffelmat om gewoon in de lucht te drogen.

Samengevat is een snuffelmat:

  • Geschikt voor zowel honden als katten
  • Ontspannend spel voor uw hond
  • Helpt uw hond te focussen
  • Ideaal als uw hond moet revalideren of door ouderdom niet meer zo mobiel is
  • Een superleuk spel voor uw hond
  • Te gebruiken als anti-schrokbak
  • Duurzaam door het gebruik van de rubbermat
  • Veilig en zacht voor de hondenneus door gebruik van zachte rubbermat en fleecestof
  • Ideaal sinterklaas of kerst kado voor een dierenliefhebber met honden of katten.

 

De snuffelmat is in de webshop te koop kant-en-klaar in verschillende kleurcombinaties voor 35,90 €

 

 

Lid worden van de speel-o-theek

een afspraak maken voor een workshop Hersenwerk/Hondendenksport”

een afspraak maken voor een privé consult met je hond

Me inschrijven voor de nieuwsbrief

Vink aan om te valideren